Leer vliegen

Wie heeft er nooit van gedroomd om zelf een vliegtuig te kunnen besturen?
Voor de meeste mensen is het echter altijd bij die ene droom gebleven: angst, drempelvrees en de veronderstelling dat zoiets toch verschrikkelijk veel geld zal kosten, zijn de grote hindernissen of vooroordelen die de meeste onder ons ervan weerhouden om werkelijk op zoek te gaan naar de verwezenlijking van dit ideaal.

Vliegen gevaarlijk?
Vliegangst komt meestal voort uit een subjectief gevoel van onveiligheid. Het is onomstotelijk bewezen dat vliegen veel en veel veiliger is dan het autoverkeer. De kleine vliegtuigjes zijn ook niet onveiliger dan hun grotere broers. Maar we denken nu eenmaal te weinig rationeel na, zowel bij het instappen in een auto, als bij het aan boord gaan van een vliegtuig. Het feit dat de media (te)veel aandacht besteden aan vliegincidenten werkt dit gevoel nog in de hand.

Zelf vliegen, ook als ik een bril draag?
Mag je medisch niets mankeren om te mogen vliegen? Nu ja, het klopt dat hartpatiënten, diabetici, etc een grote kans maken om medisch afgekeurd te worden, maar wie een bril of lenzen draagt, zal daar meestel geen enkel probleem mee ondervinden en moeiteloos goedgekeurd worden bij de periodieke medische keuringen.

Duur, zegt U?
Ook de prijs hoeft geen onoverkomelijk probleem te zijn. Veel leden van onze club besteden op jaarbasis aan hun vlieghobby evenveel als een verstokte roker aan zijn dagelijkse portie sigaretten. Dikwijls staart men zich blind op het uit te geven bedrag om tot de uiteindelijke vliegvergunning te komen. Dat kan soms inderdaad aardig oplopen, maar vergeet toch niet dat de uitgaven slechts geleidelijk gebeuren, en verspreid zijn op de maanden of zelfs jaren die men er normaal over doet om die vergunning te behalen.

En, toch ook niet onbelangrijk: het plezier van het vliegen begint reeds… bij de eerste les!